Over de BeweegKuurGLI

BeweegKuurGLI in de basisverzekering

Hulp bij een gezonde leefstijl wordt per 1 januari 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht, die gemotiveerd zijn daar iets aan te doen. De huisarts kan voor deze groep de Gecombineerd Leefstijlinterventie (GLI) BeweegKuurGLI voorschrijven. Doordat de BeweegKuurGLI wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering komt deze effectieve interventie breder beschikbaar voor mensen met overgewicht en obesitas. Vijf miljoen mensen komen in Nederland in aanmerking voor deelname aan een Gecombineerde Leefstijl Interventie.

Een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een programma waarin de combinatie van bewegen, voeding en gedrag centraal staat. De BeweegKuurGLI is een GLI en daarom het aangewezen programma om een gezonde leefstijl te bereiken!

 

Informatiefilm over de Gecombineerde Leefstijl Interventie BeweegKuurGLI
Wil je weten wat de BeweegKuurGLI precies is: kijk dan de animatiefilm met uitleg over de BeweegKuurGLI, wat is het, wie komt ervoor in aanmerking en wat moet je doen om deel te nemen?

Voor professionals: de film kan gebruikt worden op eigen websites (via de youtube link), in wachtkamers van de fysiotherapeut, diëtist, huisarts, ziekenhuizen, klinieken en/of apotheken. Het is informatief en bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de Gecombineerde Leefstijl Interventie BeweegKuurGLI.
Wil je het filmpje gebruiken in je eigen praktijk zonder gebruik van de youtube link? Stuur dan een mail naar info@huisvoorbeweging.nl en wij zorgen dat het filmpje via WeTransfer bij je komt.

Algemene animatie over de Gecombineerde Leefstijl Interventie  (GLI)

informatie over de GLI

Gezondheidswinst
Het doel van de BeweegKuurGLI is het realiseren van gezondheidswinst bij mensen vanaf een matig gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (BMI boven de 25). Door de combinatie van bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering wordt dit gerealiseerd.

Doelgroep
De BeweegKuur GLI is bedoeld voor mensen met een gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (BMI >25). Het gaat om mensen met een inactieve leefstijl, die gemotiveerd zijn om hun gedrag te veranderen. De inclusie- en exclusiecriteria worden beschreven in de documenten van de BeweegKuurGLI.

De kerngedachte is dat iedereen kan werken aan een gezonde leefstijl dus vinden we het belangrijk dat àlle mensen kunnen meedoen! Hier is een voorbeeld van hoe we samenwerken met Stichting Lezen en Schrijven op het gebied van de BeweegKuurGLI en hoe we ervoor zorgen dat we ook mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven includeren.  

Duur
De BeweegKuurGLI is een totaal programma van 2 jaar waarvan de begeleidingsfase 1 jaar duurt en de onderhoudsfase 12 maanden.

Gedragsverandering
Belangrijkste aspect binnen de BeweegKuurGLI is dat wordt getracht gedragsverandering te realiseren door middel van Motivational Interviewing. Hierin heeft de deelnemer zelf de regie door middel van doelen stellen en zelfmanagement. Daarnaast worden beslissingen genomen in samenspraak met de zorgprofessional, in plaats van dat ze de deelnemer van bovenaf worden opgelegd.

De interventie BeweegKuurGLI heeft de erkenning ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ in de databases met Sport- en beweeginterventies van Kenniscentrum Sport en Centrum Gezond Leven.

Locaties BeweegKuurGLI
Hieronder vind je de projectteams en de locaties waar de Gecombineerde Leefstijlinterventie BeweegKuurGLI al draait of gaat starten.
Je kunt een locatie opzoeken in de PDF lijst of in de onderstaande kaart.
Voor de lijst met projectteams in een PDF bestand: Klik hier
Voor de lijst met locaties in Utrecht Regio Unicum: Lekstroom en Zuid- Oost Utrecht klik hier

Hieronder vind je een kaart met dezelfde locaties. Klik op een pijltje en de gegevens worden weergegeven.

Voor deelname aan de BeweegKuurGLI (dit kan alleen na verwijzing van de huisarts) kun je contact opnemen met de contactpersoon van het projectteam in jouw buurt.

X
X