Verandering en verbetering

Voordat ik op St. Maarten kwam, woonde ik op St Eustatius en Bonaire. Ik kijk er met plezier op terug, maar de reden dat ik deze eilanden heb verlaten was het gebrek aan ontwikkeling. Er zat niet meer in. Op het ene eiland was er maar één praktijk, op het andere eiland was op een gegeven moment de fysiotherapie verzadigd. Dat hoort bij het eilandleven. Misschien komt er ooit een andere supermarkt of verbeteren ze een weg, maar mijn baan (fysiotherapeut en sportinstructeur) zou altijd hetzelfde blijven. Ik moet cursussen op andere eilanden volgen en we moeten het doen met de rolstoelen en krukken die we hebben. Bovendien zijn we afhankelijk van de zorgverzekeringen die hier zijn als het gaat om vergoedingen van vervoer en therapie.

Gebrek aan verandering is zeker ook weer de reden om Sint Maarten te verlaten. Het hoeft voor mij niet groter, beter of mooier te zijn, maar een nieuwe omgeving zorgt (bij mij) voor voortgang en ontplooiing. Mijn visie is om bovenstaande door te ontwikkelen door zo af en toe te verplaatsen naar een ander (ei)land.

Waar komt dit toch vandaan? Je lichaam heeft veel verschillende prikkels nodig en daarnaast moet ook de frequentie van die prikkels variëren. Altijd maar hetzelfde doen qua sport maakt je zeker niet sterker. Als je altijd squat met 50kg en iedere week op vaste dagen dezelfde oefeningen doet bereik je geen verandering. Je beweegt, je verbrandt wat calorieën, maar er vinden geen interessante ontwikkelingen meer plaats voor je lichaam en er komen geen nieuwe verbindingen in je brein.

Op veel vlakken zie ik dat een andere omgeving wonderen doet. Zo zijn de jonge zwemmers op dit eiland goed, maar zwemmen ze op een ander eiland tegen onbekende zwemmers dan verbeteren ze stuk voor stuk hun persoonlijk record. En patiënten die in het ziekenhuis liggen na een stroke, knappen veel sneller op als ze in een rehab centreliggen waar een meer huiselijke sfeer is in vergelijking met het ziekenhuis.

In mijn vakgebied als fysiotherapeut zijn er met regelmaat nieuwe inzichten over bepaalde behandelingen bij aandoeningen. Ik wil graag op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen en deze toe kunnen passen. Dat geldt ook in de sportsector. Wat nu hip is in de sportwereld is ‘holistisch sporten’. Hierdoor ga je dus niet plannen, maar voelen waar jij als persoon op dat moment beter van wordt. Als je een drukke dag hebt gehad en een deadline moet halen, kun je beter minder gewicht pakken en een goed uitgevoerde en bekende oefening doen dan een nieuw krachtrecord neer willen zetten.  Heb je de tijd en ruimte in je agenda en in je hoofd dan kun je ‘excentrisch trainen’. Het doel: spiervezels een beetje kapot maken zodat ze er supersterk uit komen!  Een effectieve manier om je spieren te overbelasten, zo blijkt uit onderzoek.

Verander af en toe dat uurtje krachttraining voor holistisch trainen en doe het lekker in de ochtend in plaats van ‘s avonds.  Verbouw je leefomgeving eens, ben je moe ga je energizer doen, zit eens op een andere plek op een andere stoel, eet eens iets vreemds van een ander kleur bord en ga zo maar door. Ontwikkel een fijne leefstijl, maak keuzes zonder teveel stress en concessies. Verander de boel voor een mooi doel! Want degene die plezier heeft in beweging en in verandering, kijkt niet puur naar het eindpunt…maar verder!

Rianne van Rijswijk, Fysiotherapeut bij White Yellow Cross Foundation, Sint Maarten
Januari 2023

 

There is no elevator to success, you have to take the stairs

Een mooie quote die aangeeft dat er geen lift is naar succes, maar dat je toch echt zelf de trap (lees: kleine stapjes) moet nemen om je succes te behalen. Bij succes hoef je niet direct te denken aan iets groots. Eén sportsessie per week kan al een succesmoment zijn als je bezig bent met het creëren van een gezondere leefstijl.

Ja….een gezondere leefstijl …dat is een groot begrip! Een gezondere leefstijl begint bij doelen stellen, waar ik later op terug zal komen.
Ik wil starten bij een ‘switch’. Die switch is helaas niet het knopje van die lift in de bovengenoemde quote maar een verandering die je zelf maakt, met behulp van een lifestyle coach. Ik ben sinds kort lifestyle Coach BeweegkuurGLI op een Caribisch eiland en ik neem je mee in mijn belevingen op St. Maarten voor wat betreft een gezonde leefstijl.

Laatst had ik een afscheidsborrel. Uiteraard kan dat op St. Maarten fijn bij een barretje aan het strand. Waar ik een sparkling water bestelde, bestelde mijn collega een mojito.  Het was happy hour, een begrip wat in de Caribbean betekend dat je twee drankjes voor de prijs van één krijgt op bepaalde tijden. Officieel vanaf vijf uur maar vaak al vanaf vier uur in de middag. Ik kreeg 1 lullig glaasje sparkling water en mijn collega kreeg twee flinke glazen mojito. Mijn conclusie: je wordt niet beloond als je een gezonde keuze maakt.

Er zijn ook andere dingen die ‘officieel’ niet mogen maar wel gebeuren op dit eiland. Er is, schrik niet, geen enkele blaastest op St. Maarten. Je mag niet met drank op rijden, maar er wordt nooit getest dus gaan mensen gewoon met drank op achter het stuur of op de motor.

Iets anders zijn de boodschappen. Uiteraard zijn de boodschappen duur omdat veel producten elders vandaan moeten komen en vaak ook lang gekoeld moeten blijven. Naast je huur, water en electra + je (dure) boodschappen geef je hier wel weinig uit aan andere dingen. Je kunt het dus beter vanuit perspectief bekijken.

Eten (af)halen gebeurt hier veel, dat is namelijk goedkoper dan zelf gezond eten koken. Veel mensen hebben dubbele banen omdat ze het financieel anders niet redden. Stel je voor: de brug staat open, je staat in de file, je moet je kinderen nog ophalen van de daycare…… Dan is het heel makkelijk om eten te halen in plaats van zelf te koken.

Sinds juli 2022 krijgen gezinnen met kinderen eindelijk een bedrag dat overeenkomt met het bedrag in Nederland als het gaat om kinderbijslag (de jaren daarvoor was dit bedrag aanzienlijk minder). De pensioenen en ouderdomsuitkeringen zijn echter bizar laag. Ook is er weinig keuze in zorgverzekeringen, daar kun je onmogelijk op bezuinigen en door de beperkte financiële middelen zoals huurtoeslag en pensioen moeten mensen blijven werken… fulltime en werken zolang ze kunnen. Mijn conclusie: je wordt niet gestimuleerd om iets meer vrijheid te creëren om aan je persoonlijke hobby’s, doelen of activiteiten te werken. Veel mensen hebben na een volle week, geen energie meer voor bijvoorbeeld een sportsessie.

Ter informatie:

Kinderbijslag per kind per maand in Nederland bijna 100 euro = 100 dollar

 

Kinderbijslag per kind per maand op St.Maarten 40 dollar =   40 euro

sinds juli 2022: 80 dollar = 80 euro

Gemiddeld krijgt een gepensioneerd persoon €2845 netto per maand in Nederland (=2845 dollar) Pensioen op St. Maarten zo’n 800-900 dollar per maand (=800-900 euro)
Prijs Nederland ‘afhaal’ restaurant

Buffet nummer 2 bij een chinees 10-15 euro

Prijs St. Maarten ‘afhaal’ restaurant

Rice and peas, salad and chicken or shrimps $15 (=15 euro)

Dit zijn zomaar wat voorbeelden die ik meemaak op St. Maarten. Uiteraard willen mensen op dit eiland er ook een gezonde leefstijl op nahouden. Je moet het alleen wel in perspectief zien en dus rekening houden met de onderwerpen die ik beschreef.

Stel je voor: mensen hebben een persoonlijk gezondheidsdoel of een financieel vraagstuk. Het is dan goed om te weten dat de kleine gemeenschap meespeelt. “Iedereen” kent elkaar, wat maakt dat men minder zorgen zal delen bij een professional (als het gaat om persoonlijke of financiële zorgen). Want jouw psycholoog of leefstijlcoach zou zo maar weer een kennis of familielid kunnen zijn. Dit zorgt ervoor dat het minder anoniem, minder veilig voelt waardoor mensen minder snel hulp zullen zoeken.

Nog even terugkomend op doelen stellen: ik heb vroeger geleerd dat je doelen SMART kan maken (dit betekend dat je een doel Specifiek beschrijft, Meetbaar maakt, een doel Acceptabel, Relevant en Tijdsgebonden is). Je kunt het beste beginnen met korte termijn doelen, beter gezegd waardegerichte doelen. Wist je dat dit een vaardigheid is die je kan ontwikkelen om een bepaald effect te bereiken?

Een korte termijn doel vergroot de motivatie omdat een doel voor korte termijn eerder te behalen is en makkelijker te bereiken is dan een lange termijn doel. Het ene sportmoment voor de week waar ik in deze blog mee begon is een prachtig korte termijn doel wat hopelijk leidt een succeservaring. Het belangrijkste is dat jij als coach ervoor zorgt dat jouw deelnemer dat knopje van die lift…..ehm…trap vindt! Je wilt als coach de persoon zelf laten ervaren hoe het is om te komen tot die ene keer per week te sporten of die ene avond zelf te koken. En die hitte is geen excuus om niet te bewegen! Op St. Maarten kun je padel spelen, er is een Johan Cruiff veld en wat dacht je van zwemmen of trainen in de airco. Kleine stapjes leiden tot die weg omhoog. Een weg naar een gezondere leefstijl. Dat is voor iedereen anders. Het kan beginnen met een korte termijn doel zoals die mojito vervangen door een sparkling water. Voor iedereen is die weg is verschillend en het is de rol van de coach om de deelnemer daarin te begeleiden.

Rianne van Rijswijk, Fysiotherapeut bij White Yellow Cross Foundation, Sint Maarten
November 2022

 

Lifestyle…..the Caribbean style!

Bij het lezen of horen van “Caribbean style” krijgen veel mensen associaties met; relaxed, vrolijkheid, warm, geen haast en stress. Misschien doemen de zee en de palmbomen al langzaam voor je op. Dat gevoel van vrolijkheid en enthousiasme had ik direct toen Monique en Yrsa van Huis voor Beweging binnenstapten. Als fysiotherapeut woon en werk ik al sinds 2012 op diverse Caribische eilanden. Het Caribische leven begint al vroeg in de ochtend. Full time werken is de norm, je moet om kunnen gaan met verschillende culturen, beperkte financiële middelen, andere zorgmentaliteit, minder zorgverzekeringssystemen en ga zo maar door.

Cultuurverschil is een enorm groot begrip maar zo aanwezig in alledaagse en kleine dingen. Neem nu de training BeweegKuurGLI-coach. Een ontzettend nuttige cursus voor Sint Maarten en Saba. Niet alleen omdat de mensen hier een logischerwijs andere leefstijl hebben dan de mensen in Nederland (door de bovengenoemde factoren) maar simpelweg doordat het eilandleven ook voor gezondheidsproblemen zorgt. Wij hebben hier ook de kennis en kunde (nodig) om gedragsverandering te laten zien.

Ik kan kort en krachtig zijn: dit was de tofste cursus waar ik aan heb deelgenomen. Niet alleen omdat het fysiek en mentaal actief was, ook was het groepsgericht met tegelijkertijd bijzondere persoonlijke aandacht. Ik hoop oprecht hiermee verder te gaan in mijn loopbaan. Op welk (ei)land dan ook.

Rianne van Rijswijk, Fysiotherapeut bij White Yellow Cross Foundation, Sint Maarten
September 2022

X
X