Lifestyle…..the Caribbean style!

Bij het lezen of horen van “Caribbean style” krijgen veel mensen associaties met; relaxed, vrolijkheid, warm, geen haast en stress. Misschien doemen de zee en de palmbomen al langzaam voor je op. Dat gevoel van vrolijkheid en enthousiasme had ik direct toen Monique en Yrsa van Huis voor Beweging binnenstapten. Als fysiotherapeut woon en werk ik al sinds 2012 op diverse Caribische eilanden. Het Caribische leven begint al vroeg in de ochtend. Full time werken is de norm, je moet om kunnen gaan met verschillende culturen, beperkte financiële middelen, andere zorgmentaliteit, minder zorgverzekeringssystemen en ga zo maar door.

Cultuurverschil is een enorm groot begrip maar zo aanwezig in alledaagse en kleine dingen. Neem nu de training BeweegKuurGLI-coach. Een ontzettend nuttige cursus voor Sint Maarten en Saba. Niet alleen omdat de mensen hier een logischerwijs andere leefstijl hebben dan de mensen in Nederland (door de bovengenoemde factoren) maar simpelweg doordat het eilandleven ook voor gezondheidsproblemen zorgt. Wij hebben hier ook de kennis en kunde (nodig) om gedragsverandering te laten zien.

Ik kan kort en krachtig zijn: dit was de tofste cursus waar ik aan heb deelgenomen. Niet alleen omdat het fysiek en mentaal actief was, ook was het groepsgericht met tegelijkertijd bijzondere persoonlijke aandacht. Ik hoop oprecht hiermee verder te gaan in mijn loopbaan. Op welk (ei)land dan ook.

Rianne van Rijswijk, Fysiotherapeut bij White Yellow Cross Foundation, Sint Maarten
September 2022

X
X