Over Open Space sessies

Vind jij de lunch, de koffiebreak en netwerkborrel ook vaak de meest succesvolle onderdelen van een conferentie? Je bent niet de enige! Tijdens de koffie, lunch en borrel zoek je mensen op met wie je graag wilt netwerken, met wie je echt iets te bespreken hebt en voor zolang het gesprek interessant is. De echt belangrijke onderwerpen worden vaak besproken tijdens de pauzes. Dit gegeven nemen we als uitgangspunt bij Open Space, voor het succesvol bespreken van een bepaalde verandering/vernieuwing of een (complex) probleem met een grote groep mensen (10 – 1.000). Bijvoorbeeld alle werknemers van een bedrijf/organisatie of mensen uit een bepaalde beroepsgroep. Het zelforganiserend vermogen van de deelnemers wordt aangesproken. Deelnemers zoeken een plek/subgroep waar ze energie van krijgen, ervaringen willen delen of geïnspireerd door raken of zij creëren zelf een plek of onderwerp.

Heb je een (complex) probleem en moet de oplossing kunnen rekenen op voldoende draagvlak bij de betrokkenen? Dan is Open Space wellicht de juiste methode.

De Open Space methode kent Vier Regels en één Wet. De Vier Regels houden in:

  • De mensen die komen zijn de juiste mensen.
  • Wat er gebeurt, is het enige dat er had kunnen gebeuren.
  • Het moment van aanvang is altijd het juiste moment.
  • Als het klaar is, is het klaar.

De wet heet “de wet van de twee voeten” en is als volgt geformuleerd:
“Als mensen gedurende de bijeenkomst merken dat zij in een situatie niets leren of bijdragen, dan moeten zij hun twee voeten gebruiken om zich naar een meer productieve plek te verplaatsen.”
Deze wet zorgt ervoor dat minder productieve sessies snel ophouden.

Voor een goede organisatie is nodig: een duidelijke vraagstelling, die belangrijk is voor alle deelnemers, voldoende tijd een een geschikte ruimte.

Is Open Space wellicht de oplossing voor een vraagstuk binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met: info@huisvoorbeweging.nl voor een verkennend gesprek.

X
X