Laatste nieuws

“Mijn mooiste werkdag”

Midden in de coronatijd is de eerste groep Wereldmeiden opgezet in Sneek. Inmiddels is de 2e groep gestart en staan de Wereldgozers te trappelen om ook te beginnen. Rik de Vries, werkzaam als buurtsportcoach en coördinator jongeren in de gemeente Súdwest-Fryslân, vertelt over zijn ervaringen. Hoe zorgt hij voor een goed lokaal netwerk en waarom zijn een goed contact met de ISK- school en coachend werken belangrijke succesfactoren? Lees in het hele artikel hoe Rick het aanpakt om van zijn project een succes te maken en waarom de dag waarop Wereldmeiden plaatsvindt ‘zijn mooiste werkdag is’.

Een goed lokaal netwerk is het halve werk
Voordat de projectleiders aan de slag gaan met een lokaal project Wereldmeiden/ Wereldgozers, volgen zij de training van Huis voor Beweging. Rik: “De stakeholdersanalyse die we tijdens training oefenden werkte heel goed om het netwerk in beeld te krijgen. Het vormen van een lokaal netwerk met partners die bij kunnen dragen en enthousiast zijn, is een belangrijke eerste stap. Ik heb met alle mensen contact gehad en ben overal langsgegaan.” De partners die samen de lokale werkgroep Wereldmeiden in Sneek vormen zijn: ISK, samenwerkingsverband scholen Fultura, CIOS, de opleiding Social Work en het sportcomplex Schuttersveld. Door corona waren er geen fysieke bijeenkomsten mogelijk, maar door overal langs te gaan lukte het Rik om de organisaties enthousiast te maken. “In Sneek organiseert Fultura Zomerkans, een actief zomerprogramma voor jongeren. Hier heb ik mijn eerste MDT-ers geworven. De opleiding Social Work is ook een goede plek om MDT-ers te vinden. Zelf had ik een stagiaire van het CIOS die vooral de contacten met de sportaanbieders regelde.”

Contact  ISK-school is belangrijk
De vluchtelingenmeiden komen allemaal van de ISK-school in Sneek. Een goede contactpersoon met affiniteit voor de doelgroep én voor bewegen is van belang voor een succesvol project. Rik heeft bijna wekelijks contact met een betrokken leerkracht. Dat levert hem veel informatie op. Een leerkracht weet veel over de leerlingen en kan vertellen wat er aan de hand is als ze niet komen opdagen. Bijvoorbeeld als het eurodag is op de kermis en de meiden daarnaartoe gaan. Een jaarlijkse rondgang langs de klassen helpt om deelnemers te werven voor de nieuwe groepen. De ervaring in Sneek is dat het handig is om in september te starten met een nieuwe groep. Dan is er voldoende tijd om de 20 weken samen sporten ruim voor het einde van het schooljaar af te ronden. Aan het eind van het schooljaar verandert er veel in de groepen: MDT-ers zijn klaar met hun opleiding, jongeren verhuizen of de klassen worden opnieuw ingedeeld.

Sporten bij de vereniging 
Het Sportcomplex Schuttersveld ligt op 10 minuten lopen van de ISK-school. Dat is een fijne bijkomstigheid, want vervoer is niet altijd vanzelfsprekend geregeld bij de vluchtelingenmeiden. Met de beheerder is goed contact en de kantine is inmiddels een vertrouwde plek waar de jongeren iets eerder kunnen komen om bijvoorbeeld samen huiswerk te maken. Rik adviseert:” Doe vooral sporten die gemakkelijk te organiseren zijn en werk met sportverenigingen waar deelnemers ook lid van kunnen worden na afloop. Alhoewel we ook een keer paardrijden hebben georganiseerd. Met een beetje improviseren en hulp en doorzettingsvermogen van de MDT-ers is dat gelukt. Wij hebben vooral de verenigingen benaderd die op het sportcomplex zitten. De meesten zijn bereid om mee te werken, maar een vergoeding vinden de clubs fijn. Het komt er voor hun ook vaak even bij, terwijl ze net ook een lastige tijd hebben gehad door corona.”

Coachend begeleiden
Een belangrijke taak van de lokale projectleider is het coachen van de MDT-ers. Als zij vanaf het begin helder krijgen wat hun taken en rollen zijn, kunnen ze veel betekenen in het project. Zo kunnen HBO-ers zelf intervisie bijeenkomst organiseren en de CIOS MDT-ers sporten regelen met de sportaanbieders. Jonge MDT-ers van voortgezet onderwijs zijn wat meer onervaren en doen kleine uitvoerende taken. “Ik vind het leuk en belangrijk om coachend bezig te zijn en aan te sluiten bij de ontwikkeling van de MD-ers. Ze nemen mij werk uit handen. Het is mooi om te zien dat de meiden zelf enthousiast zijn en het leuk vinden om iets voor anderen te kunnen betekenen” vertelt Rik.

Het project ‘ownen’
Inmiddels hebben in Sneek verschillende organisaties en mensen ervaring en deskundigheid opgedaan. Er ligt een mooie basis voor nieuwe ronden Wereldmeiden en Wereldgozers. De spin in het web blijft lokale projectleider Rik. “Ik vind Wereldmeiden gewoon een heel goed project. Het is mijn leukste dag van de week. Je moet het project ‘ownen’, zelf oppakken. Vanuit Huis voor Beweging krijg je veel tools mee die handig zijn en waarmee ik het project heel goed kan uitvoeren. Het enige lastige vind ik de administratie en de vragenlijsten. Hier moet je serieus tijd voor uittrekken. Dit vergt een goede begeleiding van de MDT-ers, die op hun beurt de deelnemers hier weer helpen.” 

Meer informatie
Wereldmeiden
Wereldgozers 

X
X