Laatste nieuws

Participatie en inclusie van jongeren

Sport moet voor iedereen in gelijke mate toegankelijk zijn. Helaas worden bepaalde groepen geconfronteerd met belemmeringen bij deelname aan sport. Huis voor Beweging is partner in het Sport Inclusion Network (SPIN). SPIN is opgericht om uitsluiting in de sport tegen te gaan en sport ten volle te benutten als middel voor sociale inclusie en integratie. Samen met 7 Europese partnerorganisaties uit het netwerk hebben we een Erasmus+ subsidie ontvangen om de participatie van jongeren met diverse achtergronden in de sport te vergroten (SPIN-Youth). Deze mooie kans zetten we in om de actieve participatie van jongeren in ons Wereldmeiden-Wereldgozers MDT-project te vergroten.

SPIN-geschiedenis
In 2010 lanceerden zeven toegewijde NGO’s en sportorganisaties uit heel Europa het eerste SPIN-project om de ondervertegenwoordiging van migranten, etnische minderheden en vluchtelingen in de reguliere sport aan te pakken. De groep evolueerde naar een informeel netwerk dat een reeks innovatieve initiatieven en projecten implementeerde, waaronder ESPIN, Sport Welcomes Refugees, SPIN Women, SPIN Refugees en nu dus SPIN Youth.

SPIN Youth
Het project “Empower Diverse Youth – Build up Youth Participation and Inclusion in Sport Organisations” (SPIN Youth) heeft tot doel de participatie van jongeren met diverse achtergronden in de sport te vergroten, zowel actief als sporter, als in organisatorische en ondersteunende rollen. Het draagt bij aan het creëren van inclusieve en discriminatievrije sportomgeving, die diversiteit en gelijkheid proactief verwelkomt. We proberen aanpakken te vinden en ontwikkelen om de sportparticipatie van diverse jongeren, in het bijzonder jonge vluchtelingen en migranten, te vergroten. In Nederland zetten we SPIN Youth in om de actieve participatie van jongeren binnen het MDT-project Wereldmeiden-Wereldgozers te vergroten, zodat de jongeren meer betrokken zijn en invloed hebben op de aanpak.

Activiteiten
Samen met de provinciaal projectleider van Sport Drenthe (ov) wordt in Drenthe een divers samengesteld jongerenpanel opgezet en opgeleid om actieonderzoek uit te voeren onder de eigen doelgroep binnen Wereldmeiden-Wereldgozers MDT. De uitkomsten van het onderzoek worden met de andere Europese jongerenpanels gedeeld en besproken. Vervolgens mag het jongerenpanel een aantal voorstellen uitvoeren om de participatie van jongeren te bevorderen. De resultaten worden door jongeren gepresenteerd op een internationale slotconferentie. De ervaringen leveren een digitale toolbox op voor het uitvoeren van actieonderzoek, het werken met een jeugdpanel binnen de (sport)organisatie en het vergroten van de betrokkenheid van jongeren. Bij Wereldmeiden-Wereldgozers is het de bedoeling dat andere provincies het voorbeeld van Drenthe volgen. Zij zijn daarom vanaf het begin geïnformeerd en betrokken bij het overdraagbaar maken van het initiatief.

Ook lid worden van SPIN?
Eind 2023 hebben we een volgende logische stap gezet om het netwerk open te stellen voor organisaties en groepen in andere delen van Europa en in het Mondiale Zuiden.
Ben jij actief op het gebied van sport en sociale inclusie en wil jij/jouw organisatie bijdragen aan het werk van SPIN? Wordt dan lid en neem contact op met: info@sportinclusion.net

Ledenvoordelen

– Deel uitmaken van een internationaal netwerk dat sociale inclusie in en door sport bevordert.

– Uitwisseling van good-practices met deskundigen en praktijkmensen. Ideeën ontwikkelen voor een meer inclusieve sport.

– Deelname aan (online) netwerkevenementen die leden verbinden en onze gezamenlijke impact vergroten.

– Ondersteuning van sportverenigingen en andere initiatieven om inclusieve sport aan te bieden.

– Partnerschappen smeden voor samenwerkingsprojecten onder het Erasmus+ programma.

X
X