Laatste nieuws

Het succesverhaal van de BeweegKuurGLI in de praktijk

Het begon allemaal in 2018! Het jaar waar we ons gingen verdiepen in de wereld van de Gecombineerde Leefstijlinterventie. De GLI, kort gezegd, zou vanaf januari 2019 vanuit de basisverzekering vergoed gaan worden, mits er een doorverwijzing vanuit de huisarts was afgegeven. Geheel nieuw en een ingewikkelde klus om het te doorgronden en een keuze te maken. Maar we waren er snel uit. Het zou de BeweegKuurGLI worden omdat er met deze bewezen effectieve interventie met drie verschillende professionals wordt gewerkt te weten; de leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut. Allen hbo opgeleid en goed in staat om mensen met een complex overgewicht probleem te helpen om gezonder te gaan leven.

Vanuit onze organisatie Sportcentrum Leef! Olst-Wijhe draaiden wij al het programma “Leef zonder Overgewicht” wat vanuit de subsidie Sportimpuls is ontstaan. Dit programma is een individueel programma om te werken naar een gezond gewicht, doormiddel van de pijlers Voeding-Gedragsverandering en Bewegen. Dit programma werd niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Omdat wij de gehele structuur binnen onze organisatie al hadden staan, was de overstap naar het aanbieden van de Gecombineerde Leefstijlinterventie niet groot.

Na het inlezen van de verschillende GLI’s was het voor ons niet moeilijk om een keuze te maken. Wij hebben ervoor gekozen om de BeweegKuurGLI aan te bieden. Reden hiervoor is dat wij ervan overtuigd zijn dat elke pijler (voeding-gedragsverandering-beweging) uitgevoerd dient te worden door een professional die deel uitmaakt van een team dat intensief samenwerkt. Wij zijn immers een NLactief preventiecentrum Pré-diabetes – Overgewicht/Obesitas en hiervoor zijn onze medewerkers dan ook opgeleid.Wat volgde was een energieke (start)training van Huis voor Beweging, waarin we werden opgeleid om activerende werkvormen in te zetten om de deelnemers te goed kunnen begeleiden richting een gezonde leefstijl. De training was verhelderend, top en professioneel. Een training gebaseerd op motiverende gesprekstechnieken in beweging, waardoor de deelnemers zelf aan de slag gaan met hun eigen inzichten. Intrinsiek leren staat bij de BeweegKuurGLI voorop.

In april 2019 zijn we gestart met de eerste groep BeweegKuurGLI in de gemeente Olst-Wijhe.
In het begin nog wel zoekende naar wat voor ons goed werkte binnen de kaders die de BeweegKuur GLI met zich meebrengt. In overleg met de interventie-eigenaar Huis voor Beweging hebben we her en der wat aanpassingen gedaan. Al snel volgde de volgende groep en konden wij het geheel gaan finetunen.

Onze aanpak is zeker in het begin uniek geweest omdat wij alles onder één dak aanbieden. Dat betekent alle individuele en groepsafspraken binnen ons NLActief Preventiecentrum plaatsvinden. De deelnemers zijn vrij om ook bij ons te komen sporten tegen een gereduceerd tarief, maar we verplichten dat absoluut niet. Reden voor deelnemers om wel binnen ons centrum te gaan bewegen, is dat het eerste halfjaar er voor hun extra begeleiding is. Wij merken aan de deelnemers dat ze dat als erg prettig ervaren. Het is wel jammer dat sport en bewegen niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekeraars. Uiteraard zullen wij aan de bel blijven trekken om hier verandering in te brengen.

In 2021 ben ik gevraagd deel te nemen aan gemeenteraadsverkiezingen 2022 voor de nieuwe PartijvdSport. Met als doel vanuit mijn politieke hart, sport en bewegen beter op de kaart te zetten omdat wij zien dat er op politiek niveau sturing nodig is omtrent gezonde leefstijl, beweegarmoede en overgewicht. Zeker voor mensen die graag willen werken aan hun gezonde leefstijl. Met de verkiezingen hebben wij een eerste zetel bemachtig binnen het politieke bestek. Het spreekwoordelijke “vlaggetje” is een feit. Vanaf Maart 2022 ben ik benoemd als gemeenteraadslid in de gemeente Olst-Wijhe.

In maart 2021 hebben wij de BeweegKuurGLI ondergebracht bij Stichting Cadans. Een stichting zonder winstoogmerk waar de Leefstijlcoaches in dienst zijn. Binnen Stichting Cadans voeren wij ook een traject uit in samenwerking met de Gemeente Olst-Wijhe. Deelnemers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben kunnen na doorverwijzing van de consulenten van de gemeente een traject van minimaal 3 maanden volgen. Dit traject bestaat uit een wekelijkse afspraak met de Leefstijlcoach, 2 x per week sporten in de sportschool en een voedingsplan. Na een tussentijdse evaluatie kan ervoor gekozen worden om het traject nogmaals te verlengen met 3 maanden.

Stichting Cadans is door zorggroep H.C.D.O. te Deventer gevraagd om ook de BeweegKuurGLI aan te bieden in het naastgelegen dorp Raalte. In samenwerking met een huisartsenpraktijk hebben we een mooie ruimte gevonden binnen de huisartsenpraktijk en zijn wij in januari daar ook gestart met de eerste groep BeweegKuurGLI. Dit alles kun je alleen realiseren als je genoeg professionals hebt die de BeweegKuurGLI kunnen gaan uitvoeren. Wij hebben het geluk dat we 4 leefstijlcoaches in dienst hebben die ook allemaal de startbijeenkomst BeweegKuur GLI hebben gevolg bij Huis voor Beweging. De energie en het enthousiasme die onze professionals krijgen bij het volgen van de starttraining bij Huis voor Beweging nemen ze mee naar de deelnemers van de BeweegKuurGLI. Inmiddels zijn we al gestart met de 20e groep in Wijhe en met groep 2 in Raalte.

Wij zien gelukkig de laatste periode steeds meer aandacht voor gezondheid en leefstijlcoaching vanuit de overheid en de lokale politiek, waar ik natuurlijk in de rol van gemeenteraadslid bovenop zit. Er liggen nog behoorlijke opgaves voor ons, waarbij wij de uitdagingen niet uit de weg zullen gaan. Als ik naar de toekomst kijk is er nog veel werk aan de winkel waarbij overgewicht en de beweegarmoede belangrijk aandachtspunten zijn. Daarbij zien wij vanuit het werkveld dat de problematiek waar de deelnemers mee van doen hebben steeds gecompliceerder wordt. Dat is voor ons ook de reden geweest om multidisciplinair te werken, waarin de kracht zit van samenwerken als ketenzorg.

Alleen ga je snel, samen kom je verder.

Michel Vierwind; Sportcentrum Leef! Olst-Wijhe

X
X