Laatste nieuws

Cooling-down bijeenkomst in Lelystad

De eerste ronde van Wereldmeiden is vrijdag 10 februari in Lelystad afgesloten. De Cooling-down bijeenkomst bestond uit een gezamenlijk diner. In totaal 7 vluchtelingenmeiden hebben een half jaar lang samen met 9 buddy’s gesport en zo over elkaars culturen geleerd. Alle deelnemers hebben een certificaat ontvangen. Omdat het project zo succesvol is verlopen start Sportbedrijf Lelystad in september met een nieuwe groep.

Integreren door samen sporten
Wereldmeiden is een project waarbij meiden een maatschappelijke diensttijd volgen. Nederlandse meiden trekken als coach een half jaar op met meiden met een vluchtelingenachtergrond. Door samen te sporten leren zij elkaar kennen en leren ze daarnaast van elkaars achtergronden. Tijdens het project hebben de vluchtelingenmeiden samen met hun buddy’s maar liefst 8 verschillende sporten uitgeprobeerd. Daarna mochten ze een sport kiezen die ze samen met een buddy bij een sportaanbieder nog 2 maanden mochten uitproberen. De meiden kozen met name voor fitness en volleybal. De meiden hebben elke week van elkaar geleerd doordat aandacht voor sport en cultuur werden afgewisseld.

Coachend leren
Tamaryoës Kok was vanuit Sportbedrijf Lelystad de projectleider van Wereldmeiden en vertelt direct na afloop: “De Cooling-down bijeenkomst was superleuk! De meiden hadden bedacht dat ze uit eten wilden, omdat de deelneemsters weinig ervaring hebben met ‘uit eten gaan’. Ze hebben voor een wok restaurant gekozen, omdat je dan niet alleen maar aan tafel zit maar elkaar steeds even tegenkomt als je gaat lopen.”
De buddy’s hadden wel wat steun van Tamaryoës nodig bij de organisatie. Niet dat Tamaryoës de organisatie uit handen nam.  Op een coachende manier begeleide ze het organisatieproces, bijvoorbeeld door te vragen “Wat heb je nodig van mij om het te laten slagen?” of “Waar kan ik je mee helpen?” Dat werkte heel goed en de buddy’s konden vaak met een korte tip van Tamaryoës zelf weer verder.

Wat is ‘uit eten gaan’?
Omdat het begrip ‘uit eten gaan’ onbekend was bij de deelneemsters, moest een goede uitleg de meiden over de streep halen om naar het wok restaurant te komen. Ze keken hun ogen uit een zeiden dingen als: “Mag ik echt alles pakken wat ik wil?”, “Dit is de eerste keer dat ik zoiets zie!” en “Moet je altijd lopen in een restaurant?”. Op de vraag wat ze heeft geleerd tijdens het project antwoordde een deelneemster: “Ik heb sowieso veel nieuwe vriendinnen gemaakt, maar het project heeft ook heel erg geholpen met het spreken van de Nederlandse taal.” Tamaryoës blikt terug: “Ik denk dat dit hele mooie nieuwe en waardevolle ervaringen zijn die de meiden elkaar met dit project kunnen meegeven.”

Een herinnering voor het leven
Maar het draaide niet alleen om eten tijdens de Cooling-down. De buddy’s hadden kaartjes gemaakt met foto’s van alle meiden. Voor elke deelneemster een kaartje. Iedereen kon iets liefs op elkaars kaartje schrijven. Dat duurde natuurlijk wel even met zo’n hele groep. Alle meiden hebben hun Wereldmeiden MDT certificaat ontvangen en getekend en de verplichte vragenlijsten ingevuld. Alleen de vluchtelingenmeiden konden de vragenlijsten nog niet invullen, want die hadden geen internet. Tamaryoës: “Daar moeten we nog even achteraan…”.

Wegens succes vervolgd
Deze en andere succesverhalen hebben ervoor gezorgd dat Wereldmeiden in Lelystad een vervolg krijgt. In september start de tweede ronde met plaats voor 15 meiden die de rol van buddy willen vervullen en 15 sportieve vluchtelingenmeiden.

Meer info: t.kok@sportbedrijf.nl.

X
X