Laatste nieuws

HvB verzorgt kennismakingsactiviteiten Wereldmeiden

Vrouwenplatform Carree organiseert het project Wereldmeiden om de integratie van vluchtelingenmeiden met een verblijfsstatus in Overijssel te verbeteren, door middel van sport en bewegen. Samen sporten met andere meiden biedt mooie kansen om een isolement te doorbreken en om de gezondheid, participatie en sociale contacten te bevorderen.
Wereldmeiden begint met een sportcarrousel, waarin vluchtelingen meisjes kennismaken met 10 verschillende sporten. Daarna kiezen ze een sportactiviteit, die ze 15 weken lang verder mogen verkennen. Zij worden daarbij ondersteund door leeftijdsgenoten, die onder de noemer ‘maatschappelijke diensttijd’ de deelnemers op weg helpen in de Nederlandse sportwereld. Op 3 juni was de start van Wereldmeiden in de regio Almelo/Rijssen-Holten.

Onder de bezielende leiding van Huis voor Beweging werd van de startende deelnemers een groep gecreëerd met allerlei plezierige en effectieve kennismakingsactiviteiten. “De spelen zijn uitnodigend, prikkelend en grappig. Daardoor kom je makkelijker in gesprek,” vertelt Monique Hampsink van Huis voor Beweging. “Deze spellen zijn ideaal om op ongedwongen manier kennis te maken. De eerste activiteiten zijn om elkaars naam te leren kennen en daarna zijn er verdiepende spellen.”
Opvallend was het enthousiasme en de openheid van de deelnemers. Zij verheugen zich vooral op de nieuwe kennismaking met leeftijdsgenoten en verwachten de Nederlandse taal beter te leren spreken. De maatschappelijke diensttijders vinden contacten met nieuwkomers belangrijk en willen de meisjes graag helpen. Op 12 juni starten ze met de wekelijkse sportcarrousel. De eerste sporten zijn streetdance en hiphop, de week erop gaan ze samen rugbyen en daarna gaan ze beachvolleyballen op het marktplein.

Wethouder Arjen Maathuis was aanwezig bij de kick-of van Wereldmeiden in de regio Almelo/Rijssen-Holten. Hij benadrukte de kracht van sportdeelname voor een succesvolle integratie van vluchtelingen meisjes in de Nederlandse samenleving. “Door te sporten leer je de Nederlandse samenleving beter kennen, je vergroot je netwerk en je werkt aan je gezondheid. Het is mooi dat jullie op deze manier met allerlei sporten kennismaken en hopelijk iets vinden dat bij je past”, was zijn stimulerende boodschap aan de deelnemers.

Kijk voor meer informatie over Wereldmeiden op www.wereldmeiden.nu

X
X