Laatste nieuws

Gezondheidscentrum Maarssenbroek helpt mensen werken aan een betere gezondheid

Bij gezondheidscentrum Maarssenbroek kenden ze de BeweegKuur al voordat deze gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) in 2019 werd opgenomen in de basis(zorg)verzekering. ‘We waren tien jaar geleden een van de pilotlocaties toen de BeweegKuur werd ontwikkeld en waren toen al enthousiast’, vertelt fysiotherapeut en leefstijlcoach Sanne de Groot. Samen met diëtiste Danita van der Linden vertelt ze hoe ze samen met collega’s in mei 2019 zijn gestart. Binnenkort gaat al de vijfde groep deelnemers van start.

Vliegende start
‘We waren meteen enthousiast om mee te doen toen bleek dat de gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met obesitas of overgewicht met een extra risicofactor per 1 januari 2019 zou worden opgenomen in de basis(zorg)verzekering’, vertelt Sanne de Groot. ‘Collega fysiotherapeut Esther en ik waren tien jaar geleden betrokken bij de pilot van de BeweegKuur en wilden het graag weer oppakken. De directie van het gezondheidscentrum vond het belangrijk om dit nieuwe preventieve zorgaanbod te kunnen aanbieden aan de inwoners van Maarssen’.

Danita van der Linden, diëtiste

Om te kunnen starten als aanbieder van de BeweegKuur GLI moet je een team vormen waarin in ieder geval een HBO-opgeleid en gecertificeerd leefstijlcoach, een fysiotherapeut en een diëtist meedraaien. De fysiotherapeut of de diëtist kan (mits gecertificeerd) de rol van leefstijlcoach vervullen. ‘In het gezondheidscentrum Maarssenbroek werkten we al samen met diëtiste Danita van der Linden, die gecertificeerd leefstijlcoach is. Zo konden we al in mei 2019 starten’, vertelt Sanne. ‘Ik hoefde geen aparte opleiding tot leefstijlcoach meer te volgen’, vult Danita aan. ‘Vanuit de Nederlandse vereniging voor Diëtisten en het Kwaliteitsregister voor Paramedici is er de mogelijkheid om de aantekening tot leefstijlcoach aan te vragen.’ Omdat Sanne en een collega- fysiotherapeut Esther ook graag de rol van leefstijlcoach wilden vervullen, hebben zij de verkorte opleiding tot leefstijlcoach gevolgd bij Viaperspectief. Die opleiding is speciaal voor fysiotherapeuten ontwikkeld en duurt vier dagen. ‘Het was leuk en interessant’, vertelt Sanne. ‘Met name de kennis over voeding, slaap en ontspanning was voor mij nieuw en leerzaam. Met deze bagage kunnen we nu alle drie deelnemers aan de BeweegKuur GLI begeleiden’.

Goede samenwerking
In het gezondheidscentrum Maarssenbroek is multidisciplinaire samenwerking vanzelfsprekend. Huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en diëtisten werken onder een dak. ‘Elkaar kennen en makkelijk en vertrouwd doorverwijzen zijn de basis om een multidisciplinair team voor de BeweegKuur GLI te vormen’, stelt Sanne. ‘Ik weet dat het voor zelfstandige leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten soms lastig is om een team te vormen. Binnen ons zorgcentrum is dat makkelijker. Voor de financiering is het een voordeel dat we als gezondheidscentrum een zorggroep zijn. Daardoor hebben we voor de BeweegKuur GLI afspraken kunnen maken met de grootste (preferente) zorgverzekeraar. Daar gaan de meeste andere verzekeraars dan in mee.’ Zorgverzekeraars geven er meestal de voorkeur aan om contracten met zorggroepen te sluiten en liever niet met losse zelfstandigen. Danita van der Linden daarover: ‘Mijn advies aan startende BeweegKuur-locaties zou zijn om met de zorggroep in je omgeving afspraken te maken en samen te werken. Lukt dat onverhoopt niet, klop dan zelf aan bij de zorgverzekeraar. In sommige regio’s lukt het ook zonder zorggroep.’

Training met tools en handvatten bij Huis voor Beweging
Sinds januari 2019 zijn 175 door Huis voor Beweging getrainde teams gestart met de BeweegKuur GLI. Huis voor Beweging vindt het belangrijk om de teams goed voor te bereiden, zodat zij goed en enthousiast aan de slag kunnen. Een gezamenlijke training van een dagdeel (de startbijeenkomst) en een licentie zijn de basis om als team te kunnen starten met het aanbieden van de BeweegKuur GLI. Zowel Esther als Danita hebben vanuit gezondheidscentrum Maarssenbroek de training gevolgd. Danita vond de startbijeenkomst prettig. ‘We werden goed meegenomen in wat de BeweegKuur GLI inhoudt. Natuurlijk verandert in de tussentijd nog wel eens wat. Huis voor Beweging houdt ons op de hoogte, bijvoorbeeld door nieuwsbrieven. De toolkit en handvatten die we kregen aangereikt vind ik ook erg handig. Daar halen we nog steeds dingen uit. En ook als we vragen hebben, kunnen we terugvallen op Huis voor Beweging’.

Groepen
Het duurde even voordat ze in Maarssenbroek met een complete groep van 10-12 deelnemers konden starten. Dat had ermee te maken dat nog niet alle collega’s binnen het centrum direct aan de BeweegKuur GLI dachten als geschikte interventie. ‘Het kost even tijd voordat iedereen dat gedachtengoed paraat heeft’, zegt Sanne de Groot. ‘Toen de verwijzingen eenmaal kwamen, ging het snel. Het afgelopen jaar liep het storm. De vijfde groep is net gestart en ik verwacht dat we binnenkort met een zesde groep kunnen starten. De bekendheid en belangstelling bij deelnemers is gegroeid en het aantal verwijzingen door de huisartsen ook’.
De begeleiding van groepen is leerzaam voor de samenwerkende zorgprofessionals. ‘Onze ervaring is dat het goed werkt om samen de rol van leefstijlcoach in te vullen. Een keer in de zes weken coacht de diëtist de groep en een keer in de zes weken de fysiotherapeut’.

Een leerpunt in de begeleiding van de groep is het verwachtingsmanagement en het eigenaarschap. ‘Bij de eerste groep ontstond de situatie dat de deelnemers van ons verwachtten dat we de regie namen en hen aan de hand door het traject coachten’, herinnert Sanne zich. ‘Ze kwamen meer halen en consumeren en namen zelf te weinig initiatief. Bij de volgende groepen hebben we dat vanaf het begin duidelijker gepresenteerd. Je werkt als deelnemers zelf aan je gezondere leefstijl. Deelnemers werken aan hun eigen doelen. Per keer zijn dat kleine en haalbare doelen. Bijna iedereen wil op korte termijn grote resultaten boeken. Dat lukt in de meeste gevallen niet en zo organiseer je je eigen teleurstelling. Leg de lat dus niet direct te hoog, is ons advies. Begin met kleine aanpassingen in eet- en beweeggedrag, dat is effectiever. Het is soms beter om te werken vanuit gezondheidsdoelen en niet een ambitieus streefgewicht te pakken. Het uiteindelijk kunnen verlagen van medicatie – bijvoorbeeld voor diabetes of hoge bloeddruk – en je gezonder voelen, zijn vaak betere doelen. Het is mooi om te zien dat deelnemers met bescheiden doelen sneller verbetering ervaren. Tussen twee afspraken kunnen ze dan al een doel bereiken, waarop we samen reflecteren en vervolgstappen bespreken. Zo blijft de motivatie groter. Wat is er mooier dan dat iemand zegt: “het is zo fijn dat ik weer kan rennen en spelen met de kleinkinderen”?.

Meer lezen over de BeweegKuur:

 

X
X