Laatste nieuws

Wereldmeiden MDT doen mee met recordpoging!

5 dagen, 20.000 jongeren, 50 nieuwe projecten

DEN HAAG, 9 december 2020 – Begin volgend jaar starten in Nederland vijftig nieuwe maatschappelijke diensttijd-projecten (MDT) met plek voor meer dan 20.000 nieuwe MDT-ers. Daarom beginnen MDT-jongeren vandaag een recordpoging. Ze roepen jongeren tussen de 14 en 27 jaar op om binnen vijf dagen de test ‘Ontdek wat je leuk vindt’ te doen op doemeemetMDT.nl. Doel is om ruim 20.000 jongen de eerste stap op weg naar het vinden van een MDT te laten zetten. Rapper Sef trapt vanochtend de recordpoging af door als eerste de test te doen.

Het afgelopen jaar deden al meer dan 18.000 jongeren mee met MDT-projecten. Uit onderzoek blijkt dat ruim 800.000 14- tot 27-jarigen op deze manier vrijwillig een steentje bij willen dragen aan de samenleving. Verder blijkt dat de helft van de jongeren door het doen van een MDT beter weet wat er qua opleiding of werk bij hen past en wat ze leuk vinden. Tweederde ziet het als een mooie aanvulling op hun cv en is blij met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.
De timing van de recordpoging is niet toevallig. December is voor 61% van de jongeren het moment om zich in te zetten voor een ander, een derde heeft als goed voornemen dit aankomend jaar meer te gaan doen. Verder geeft ook een derde van de jongeren aan deze maand meer dan normaal stil te staan bij wat ze leuk vinden qua werk en dat te delen met familie en vrienden.

Gloednieuwe initiatieven
Net als in 2020, ontdekken naar verwachting ook in 2021 veel jongeren wat MDT voor hen kan betekenen. De vijftig nieuwe projecten bieden plek aan meer dan 20.000 nieuwe MDT’ers. Verschillende projecten breiden uit of gaan van start op nieuwe locaties. Daarnaast zijn er verschillende gloednieuwe initiatieven. Met de test ‘Ontdek wat je leuk vindt’ weten jongeren in twee minuten welke MDT bij hen past. Willen ze actief aan de slag met een sportproject, ligt hun hart bij zorg & welzijn of is duurzaamheid hen op het lijf geschreven? Er is keuze en variatie genoeg. De een gaat zich met Fair Future Generators inzetten voor een duurzaam Nederland, de ander geeft via YourCube taalles aan statushouders. MDT-en in het pr- of eventteam van Humanitas kan ook vanuit MDT-project Make a Difference Today. En wie als coach aan de slag wil, kiest voor IMcoach en begeleidt kinderen bij het doen van huiswerk of sportieve activiteiten.

Animo om een bijdrage te leveren
Staatssecretaris Paul Blokhuis over MDT en de inzet van jongeren: ,,Het is geweldig om te zien hoeveel animo er onder jongeren is om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dat is maar goed ook, want met vijftig nieuwe projecten zijn er nog heel veel nieuwe MDT’ers nodig. De feestdagen staan weer voor deur en dat betekent dat we pas op de plaats maken om er voor elkaar te zijn, maar ook dat we vooruitkijken. Twee zaken die prachtig samenkomen in MDT. Jongeren staan klaar voor anderen en werken tegelijkertijd aan hun toekomst. Juist in deze lastige tijd is het belangrijk om jongeren perspectief te bieden. Door het doen van MDT ontmoeten ze nieuwe mensen en ontdekken ze hun talenten. Die zetten ze niet alleen in voor anderen, maar ook voor hun eigen ontwikkeling. Een ervaring waar ze de rest van hun leven profijt van hebben.”

Over maatschappelijke diensttijd (MDT)
Tijdens hun MDT ontdekken en ontwikkelen jongeren hun talenten en leren nieuwe mensen en andere leefwerelden kennen. Tegelijkertijd zetten ze zich in voor een ander of de samenleving.
Jongeren van 14 tot 27 jaar kunnen MDT naast school of werk doen. De ervaring die ze opdoen komt goed van pas bij het maken van belangrijke keuzes voor hun toekomst. MDT is een samenwerking van de rijksoverheid, jongerenorganisatie Nationale Jeugdraad, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, ZonMw, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS is politiek verantwoordelijk.

Zie voor meer informatie ook: www.wereldmeiden.nu, www.doemeemetmdt.nl en de video Wat is MDT.

 

X
X