Laatste nieuws

Wereldmeiden in Harderwijk

GA Harderwijk is in oktober 2022 gestart met Wereldmeiden. Een geweldig programma waarin Nederlandse meiden samen sportten met meiden die hier als vluchteling zijn gekomen. De meesten van hen wonen met hun gezin in Harderwijk of omgeving. GA Harderwijk is het platform waar samenwerking plaatsvindt tussen organisaties, professionals en vrijwilligers uit de sectoren sport, bewegen, gezondheid, welzijn en cultuur met als doel Harderwijk een Gezond en Actief te maken. Kees Grovenstein, werkzaam bij GA Harderwijk, schrijft over de succesvolle start van Wereldmeiden in Harderwijk.

Werving door goede samenwerking met de scholen
Voor de werving van de meiden die hier als vluchteling zijn gekomen, werken we samen met ISK- scholen. We mogen in de klassen vertellen over ons programma en meiden kunnen aangeven of ze deel willen nemen. Daarna gaan we intensiever met deze meiden in gesprek over hun wensen en ideeën. De Nederlandse meiden, die als buddy fungeren, werven we via een school voor HAVO /VWO. Via een mailing nodigt de school de leerlingen uit om zich aan te melden. Via ons netwerk binnen Sport & Bewegen benaderen we ook zelf meiden. We zijn de afgelopen ronde gestart met een mooie groep van 23 meiden; 15 deelnemers (meiden die hier als vluchteling zijn gekomen) en 8 buddy’s, die de deelnemers begeleiden.

Buddy Mannin (20): “Je spreekt normaal niet zo snel met vluchtelingen. Ik kende de verhalen niet. Nu heb ik een kijkje achter die deur en daarmee veel begrip en respect gekregen. Na mijn opleiding wil ik graag instromen bij een maatschappelijke zorg opleiding. Wereldmeiden heeft me de kans gegeven om uit te proberen of dat soort werk me ligt.”

Meiden verkennen Harderwijk
Iedere maandag sportten we bij een van de sportaanbieders in Harderwijk. Een aantal Nederlandse meiden reisde via het ISK om de deelnemers op te halen. Samen fietsten ze naar de sportlocatie. We hebben in totaal 10 verschillende sporten gedaan, waaronder zumba, kickboksen, taekwondo, basketbal en atletiek. We zorgden altijd voor een vrouwelijke sportbegeleider en ook de projectmedewerker was een vrouw. Hierdoor voelden de meiden zich veilig. De Nederlandse meiden namen initiatief om in contact te komen en stimuleerden de vluchtelingenmeiden. Ze waren open over zichzelf, stelden vragen en hielpen daar waar nodig. Ook begeleidden ze de meiden naar de sportvereniging: ophalen van huis, samen fietsen, contact met trainer, etc. Ze benoemden hun rol ook wel als die van ‘oudere zus’.
Aan het eind van de sportcarrousel kozen de meiden om te gaan sporten bij onder andere een basketbalclub, gymnastiekvereniging, taekwondoclub en volleybalclub. Bij deze clubs konden de meiden 10 keer sporten om nader kennis te maken met de sport en de Nederlandse sportcultuur.

Deelneemster Reem (14): “Ik hou van sport. Het is goed voor me, voor mijn lichaam maar ook voor mijn sociale contacten en het leren van de taal.”

De afsluitende bijeenkomst met alle meiden vond plaats op de tijdelijke kunstijsbaan in Harderwijk. Dat was een prachtige ervaring voor alle meiden! Uiteindelijk zijn er drie meiden lid geworden van een sportvereniging (gymnastiek, taekwondo en basketbal).

In het voorjaar van 2023 heeft GA Harderwijk Wereldgozers georganiseerd. Dat is ook goed verlopen met 10 deelnemers en 10 buddy’s. We hebben goede contacten met de scholen en in 2024 doen we nog een ronde Wereldmeiden en Wereldgozers.

Deelneemster Dalia (14): “Als ik straks van het ISK ben, moet je me wel bellen als jullie weer beginnen. Ik wil graag dan als buddy meedoen om andere meiden te helpen.”

Kees Grovenstein,
projectleider Wereldmeiden-Wereldgozers MDT, GA Harderwijk

X
X