Laatste nieuws

Geworteld in de praktijk – Column Yrsa Wagemaker

Yrsa Wagemaker is met Huis voor Beweging ‘eigenaar’ van maar liefst zes interventies die binnen Sportimpuls zijn ingezet. Overal in Nederland hebben praktijkmensen leren werken met goed doordachte aanpakken om mensen lekker te laten bewegen. Haar pleidooi: maak die aanpak duurzaam! De kracht van Sportimpuls is dat het ‘draait’ op de mensen uit de praktijk. Daar zit heel veel energie en enthousiasme. Praktijkmensen zijn doeners, en dat is soms ook een valkuil. Als een projectsubsidie afloopt, is het wel zaak te zorgen dat activiteiten doorlopen. Dat kan niet zonder goede afspraken met lokale partners, bijvoorbeeld over het onderbrengen van jouw activiteiten bij andere sport- en beweegaanbieders.

Als interventie-eigenaar hebben we in onze ondersteuning altijd veel aandacht gehad voor deze meer strategische aspecten van beweeg- en sportstimulering. Het was een vast onderdeel van de training bij elke interventie. Binnen Sportimpuls zie je gelukkig mooie voorbeelden van geslaagde borging. Vooral als het initiatiefnemers lukt om de gemeente de financiering of het beweegaanbod te laten overnemen.

Samen bewegen en plezier maken verrijkt onze hele samenleving
We hebben altijd bewust ingezet op de train-de-trainer-aanpak; het is ook onze core-business. Door lokale mensen op te leiden om weer anderen te trainen, breng je succesvolle aanpakken verder. En laat je ze wortelen in de praktijk. Ik hoop dat gemeenten in het kader van het Nationaal Sportakkoord blijven inzetten op interventies die zich binnen Sportimpuls hebben bewezen. Dan voorkom je dat we allemaal het wiel opnieuw gaan uitvinden. Geef de enthousiaste praktijkmensen dus vooral de ruimte om weer bij ons en andere interventie-eigenaars aan te kloppen.

Ik ben er trots op dat we binnen Sportimpuls eraan kunnen bijdragen dat overal in Nederland mensen plezier beleven aan sport en bewegen. Of het nu een buitenschoolse opvang is die met Natuursprong de kinderen zoveel mogelijk in de natuur laat spelen, of een buurthuis dat met Beweegpret, 55+ aan Zet ouderen lekker laat dansen. Samen bewegen en plezier maken is een onmisbare verrijking voor onze hele samenleving.

Yrsa Wagemaker
Directeur, ontwikkelaar en trainer bij Huis voor Beweging

Bron: Sportimpuls: Resultaten sport- en beweegstimulering in de buurt, ZonMw

X
X