Over Meedoen met Natuursprong

Met Natuursprong ervaren kinderen dat spelen in de natuur niet eng is, maar juist heel leuk en spannend. De kinderen hebben het er erg naar hun zin. Ze zijn vaak verbaasd over de mogelijkheden; het is zo anders dan in de wijk!
Met Natuursprong leren ze spelletjes die ze naderhand ook zelf met elkaar in het groen kunnen doen. Na het deelnemen aan Natuursprong willen alle kinderen eigenlijk nog een keer deelnemen en vaak komen ze samen met hun ouders naar de natuurplek terug, om er sommige spelen nog een keer te doen.

Bekijk zelf hier hun enthousiasme.

Hoe ga je te werk?
Vraag na of er gecertificeerde spelbegeleiders bij jou in de buurt zijn. Neem hiervoor contact op met de provinciale sportraad in jouw regio. Als er een gecertificeerde begeleider is of een Natuursprong trainer, bespreek de mogelijkheden voor een Natuursprong programma en leg als het mogelijk is een datum vast. Samen bepaal met de spelbegeleider of Natuursprong trainer bepaal je de prijs.

In overleg kies je samen een plek uit. Het gaat om een natuurlijke setting zoals een bos, veld of stadspark. Inmiddels zijn er op veel plekken in Nederland Natuurspeelplaatsen gerealiseerd. Zo heeft Staatsbosbeheer meer dan 25 speelbossen, zie www.staatsbosbeheer.nl/speelbossen. Zij zijn bij uitstek geschikt voor Natuursprong. De spelbegeleider kan je hierin adviseren.

De duur van het Natuursprong programma (vaak 1,5 tot 2 uur) bepaal je samen. De spelbegeleider laat de activiteiten aansluiten bij jouw doelen en de lokale setting.
Door de grote verscheidenheid aan natuurspelen kun je Natuursprong makkelijk uitbreiden tot een programma van een hele dag, met eventueel een gezellige picknick in de middagpauze. Zo kiezen sommige organisaties, die Natuursprong al meerdere jaren aanbieden, voor een combinatie van outdoor en natuurverdieping op één dag, andere organisaties kiezen voor verschillende dagen en accenten door het jaar heen.

Door de achtergrond van de spelbegeleider bewust te kiezen kun je vooraf bepalen of kinderen een sportieve uitdaging zullen hebben of juist meer te weten zullen komen over de natuur; de planten en de diertjes die ze zullen ontdekken. Net hoe je jouw Natuursprong dag graag wilt vormgeven.

Communicatie naar ouders
Het is belangrijk de ouders van de kinderen duidelijk te informeren. Om ze te informeren wat je gaat doen, maar ook om ze te vragen hun kinderen gepast te kleden is het handig dit vooraf goed aan te kondigen. Bij de Natuursprong activiteiten worden de kleren van de kinderen namelijk onherroepelijk vies.

Vervoer en de begeleiding
Het vervoer naar de natuurplek kun je centraal regelen (bijvoorbeeld door een bus te huren) of je kunt de organisatie in samenwerking met de ouders oppakken. Zorg voor voldoende volwassenen voor de begeleiding van de groep op de locatie.

Structureel Natuursprong organiseren
Mocht Natuursprong je goed bevallen, en denk je dat het ook interessant is voor andere groepen binnen jouw organisatie, overweeg dan om iemand de opleiding tot gecertificeerd spelbegeleider Natuursprong te laten volgen.
De meeste trainers bieden een training van één dag aan, gecombineerd met een huiswerkopdracht die je direct in je werkveld kunt toepassen. Na deze dag kan de Natuursprong begeleider zelf de activiteiten van Natuursprong met de kinderen organiseren. Je kunt dan op elk moment van het jaar Natuursprong binnen je organisatie inzetten.
Ga naar Spelbegeleider worden voor meer informatie.

Ook is er de mogelijkheid om iemand binnen de organisatie tot trainer op te leiden. Als je deze expertise in huis haalt, kun je intern zelf alle andere collega’s opleiden tot spelbegeleider Natuursprong. Zo kun je Natuursprong voor de komende jaren blijven aanbieden aan kinderen. Onder Train de trainer Natuursprong vind je hierover meer informatie.

Fondswerving
Ben je op zoek naar extra financiële middelen, lees dan onder fondswerving welke subsidiemogelijkheden er zijn. Of wat je eventueel zelf kan doen aan fondswerving. Sponsorplan lokaal

Kwaliteitskeurmerken
Natuursprong is een erkende interventie op het gebied van jeugd, gezondheid en natuur. Lees hieronder onder welke kwaliteitskeurmerken Natuursprong valt.

X
X