Wat is Natuursprong?

Natuursprong is een speel- en beweegprogramma voor kinderen van 4-12 jaar , in en met de natuur. Het programma kent geschikte activiteiten voor elke leeftijdsgroep, zowel voor kinderen die voor het eerst met de natuur in aanraking komen, als voor kinderen die in het groen zijn opgegroeid. Een spelbegeleider begeleidt de kinderen gedurende 1,5 tot 2 uur en er is ook tijd voor vrij spel.

Dit programma kan onder schooltijd dienen ter ondersteuning van het sport- en beweegonderwijs. Je kan het ook inzetten voor wereldoriëntatie of een natuurles. Verder is Natuursprong ideaal voor een schoolreisje. In de georganiseerde vrije tijd kun je Natuursprong inzetten bij BSO activiteiten, wijk- of buurtwerk of een outdoormiddag.

Op een actieve manier brengen de activiteiten van Natuursprong de kinderen in contact met de natuur, waar ze uitgedaagd worden om lekker te bewegen. Maar ook te fantaseren, voelen, ervaren en verwonderen. Het gaat bij Natuursprong niet om de prestatie, maar om het plezier, de beweging en de beleving. Natuursprong wil kinderen boven alles een positieve natuurervaring geven. Het spelprogramma draait al jaren met succes op veel plaatsen in Nederland.

Waar en wanneer kun je Natuursprong doen?
Bij Natuursprong wordt bij de activiteiten zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het ‘natuurlijk spelmateriaal’ in de omgeving. Denk aan losse takken, bladeren, boomstammen en stenen. Daarom vinden de Natuursprong activiteiten altijd in het groen plaats, zoals het wijkgroen, een stadspark, een veld of een bos. Natuurterreinen zoals de speelbossen van Staatsbosbeheer zijn hier uitermate geschikt voor (www.staatsbosbeheer.nl/speelbossen). Het programma van Natuursprong is geschikt voor het hele buitenspeelseizoen, dat wil zeggen van begin maart tot en met de herfstvakantie.

Welke activiteiten kun je verwachten?
Een gecertificeerde spelbegeleider van Natuursprong stelt voor jouw groep een programma op maat samen. De keuze voor de activiteiten is mede afhankelijk van het terrein.
Voor de jongere kinderen zijn de activiteiten eenvoudig en kort. Voor de groteren is het programma uitdagend en avontuurlijk. Denk aan ren- en tikspelen, sport- en reactie spelen of trefspelen. Van boomstam werpen tot boompje verwisselen, en van het douanespel tot ren naar je eiland. Maar ook concentratie- en behendigheidsspelen als het spinnenweb zijn mogelijk, of outdoorspelen als de stormbaan of de touwbrug. Natuurlijk mogen de verstop- en zoekspelen niet ontbreken, zoals het stippenspel of ontdek je ruimte, en natuurspelen zoals totempaal, bomen voelen of hutten bouwen.

Bekijk dit filmpje

Waarom kies je voor Natuursprong activiteiten?
Bij de Natuursprong activiteiten staat het plezier voorop. Maar er zijn ook talloze andere redenen om voor Natuursprong te kiezen:

  • Spelen in de natuur stimuleert motorische vaardigheden en weerbaarheid
  • Spelen in de natuur daagt uit tot creatief en explorerend speelgedrag
  • Spelen in de natuur leidt tot onderlinge samenwerking en meer sociaal speelgedrag
  • Kinderen kunnen met hun fantasie zelf betekenis geven aan natuurlijke materialen
  • Kinderen leren op speelse wijze over de geheimen van de natuur

Iets wat vroeger gewoon was, het stukje niemandsland waar je kon pionieren en ravotten, geeft Natuursprong op deze wijze weer aan de kinderen terug. Door ze eerst georganiseerd in aanraking te brengen met het groen, en te laten ervaren dat spelen er spannend en uitdagend is, wil Natuursprong stimuleren dat kinderen ook zelfstandig de weg naar de natuur gaan vinden. Daar valt nog zoveel te ontdekken en in te vullen, dat het gewoon hoort bij de dingen je als kind gedaan moet hebben!

Praktische informatie
Ben je enthousiast over Natuursprong en wil je weten waar dat bij jou in de buurt kan en hoe je dit kunt organiseren? Lees dan verder onder Meedoen met Natuursprong.

X
X