Waarom spelbegeleider Natuursprong worden?

Spelletjes organiseren in het bos was nog nooit zo simpel. Lijkt je dat ook zo leuk om te doen? En zie je als professional kansen om groepen kinderen kennis te laten maken met de natuur? Fantastisch, want hoe meer Natuursprong begeleiders we hebben, hoe meer kinderen we bereiken. We gunnen ze immers allemaal dat speelse avontuur in het groen!
Ook bij de boswachters van Staatsbosbeheer is veel enthousiasme over dit project. Bekijk ter inspiratie dit filmpje van boswachter Sonja, die zelf gecertificeerd spelbegeleider is.

Hoe lang duurt de training spelbegeleider Natuursprong?
De meeste Natuursprong trainers bieden een ééndaagse training aan in combinatie met een huiswerkopdracht. Je wordt in een groep van maximaal 15 personen opgeleid tot spelbegeleider Natuursprong.
Als onderdeel van de training ontvang je de spelmap met Natuursprong activiteiten. Voor je er zelf mee aan de slag kunt, heb je ook een materialenset nodig. Veel organisaties hebben een groot deel van de benodigde materialen al in huis. Een overzicht van de materialen waar het om gaat, vind je hier.

Wat leer je in de training spelbegeleider Natuursprong?
Je leert in deze training het concept achter Natuursprong. Verder ga je werken met de activiteiten uit de spelmap. Je stelt uitdagende en leuke programma’s op maat samen, voor verschillende leeftijdsgroepen. Elke activiteit leent zich weer tot vele variaties, zodat het ook voor jezelf nooit saai wordt.
Al doende ervaar je in de training hoe het is om spelletjes te spelen én spelletjes over te brengen. Want uiteraard is er veel aandacht voor didactische vaardigheden. Je leert proefondervindelijk hoe je helder en effectief kunt uitleggen, en hoe het overkomt als een uitleg onduidelijk is. Binnen de trainingsgroep leer je namelijk ook van elkaars fouten. Natuurlijk krijg je ook feedback over je eigen manier van begeleiden. Je leert analyseren, evalueren en observeren.
De hele training is learning by doing.Tenslotte leer je hoe je de natuurlijke omgeving functioneel kunt inzetten. Bij Natuursprong is het bos of veld immers niet alleen decor.

Voor wie is de training spelbegeleider Natuursprong?
Deze training is bedoeld voor alle professionals die werken met kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar.
Daar de professionals vanuit verschillende sectoren komen, onder andere vanuit sport, kinderopvang, natuur en welzijn, kijken ze allen door een andere bril naar Natuursprong. Deze diversiteit leidt tijdens de training tot krachtige onderlinge kruisbestuivingen. Door de integratie van sectoren leren alle professionals van elkaar.
De sportmensen leren meer over de natuur en over kinderen, de natuurmensen meer over beweging en didactiek, en de pedagogen leren meer over de natuur en over sport. De training is zo opgezet dat je elkaar in de pauzes vakoverstijgend kunt inspireren. En uiteraard is er alle ruimte voor feedback en aanvullingen.

Door wie wordt de training spelbegeleider Natuursprong gegeven?
De trainers die de training Natuursprong geven zijn allen gecertificeerd door Huis voor Beweging. Via terugkomdagen worden de trainers bijgeschoold.
Sinds 2012 zijn vele trainers opgeleid zodat het op diverse plaatsen in Nederland mogelijk is om spelbegeleider te worden. Op dit overzicht vind je de trainers die je tot spelbegeleider kunnen opleiden.
Mocht je het daarna leuk vinden om zelf andere begeleiders op te gaan leiden, lees dan de informatie bij Train de trainer Natuursprong

Hoe duur is de training spelbegeleider Natuursprong?
De kosten zijn afhankelijk van het aanbod, de locatie, de Natuursprong trainer en de materialen die je (nog) nodig hebt voor de verschillende spelen. Een overzicht van materialen en de adressen waar je deze kunt verkrijgen vind je onder ondersteuningsproducten.

Waar en wanneer is de volgende training spelbegeleider Natuursprong?
De trainingen worden door de gecertificeerde trainers Natuursprong vermeld op de trainingsagenda. Kijk in de trainingsagenda of er een training is gepland. Hier kun je ook direct inschrijven & aanmelden.
Voor een incompany training, neem contact op met info@huisvoorbeweging.nl.

 

 

 

 

X
X