Het belang van bewegen voor je baby en dreumes (0-1½ jaar)

Vóór de geboorte beweegt een baby al in de buik. Denk maar eens aan duimzuigen, bewegen van beentjes en openen en sluiten van de handjes.
Na de geboorte gaat de zwaartekracht een rol spelen en moet je kindje de bewegingen opnieuw gaan leren. Bewegend leert hij/zij zichzelf en de wereld kennen.

De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt al in de eerste zes maanden van het leven gelegd!
Je baby zal tijdens het spelen zijn/haar coördinatie en spierkracht moeten ontwikkelen en bereidt zich op die manier voor op omrollen, hoofd optillen, zitten, kruipen, staan en lopen.
Dit gebeurt spelenderwijs, maar altijd bewegend!

Elk kind heeft een goede motoriek nodig om te kunnen spelen.
Een goede motoriek is belangrijk, belangrijker zelfs dan het tijdstip waarop een kind gaat zitten of lopen. Per kind is dit verschillend en afhankelijk van de mogelijkheden die het kind in zich heeft en die het aangeboden krijgt. Belangrijk om te weten is dat je kind zijn/haar eigen ontwikkelingstempo bepaalt.

Veel beweging is belangrijk voor je kind en geeft hem/haar de mogelijkheid om veel ervaringen op te doen tijdens het spelen. Deze ervaringen zullen weer invloed hebben op andere ontwikkelingsgebieden, zoals het contact kunnen maken met andere kindjes en het leren praten. Ook leert je kind zich vrijer te bewegen waardoor hij/zij meer zal durven, minder angstig is en daardoor meer positieve ervaringen opdoet.

Je kunt een kind uitdagen tot bewegen door veel variatie aan te bieden in:

  • Houdingen (bijvoorbeeld, rugligging, buikligging en zit)
  • Omgeving (box, bedje, speelkleed, op de arm, in de tuin)
  • Materialen (op de leeftijd afgestemd speelgoed; bijvoorbeeld bewegend speelgoed vanaf ±6 maanden, klautermogelijkheden)

Elke baby en elke dreumes moet de tijd en de mogelijkheden krijgen om zich al bewegend te kunnen ontwikkelen en je kunt als ouder je kind begeleiden in het ontwikkelen van een goede motoriek.

Ideeën om samen met je baby of dreumes te bewegen vind je bij ideeën opdoen en bij de producten in de webshop.

X
X